Нови ползи от витамин D откриха учените. Многобройните ползи от витамина

...
Нови ползи от витамин D откриха учените. Многобройните ползи от витамина
Коментари Харесай

Откриха неочаквана полза от витамин D

Нови изгоди от витамин D откриха учените. 

Многобройните изгоди от витамина от дълго време са потвърдени, само че съгласно нови изследвания, слънчевият витамин поддържа и мозъка мощен, защото по-високите му равнища се свързват с по-силна когнитивна функционалност, написа Fortune.
-->
Сара Бът, създател на изследване и шеф на Изследователския център по хранене Jean Mayer USDA в университета " Тъфтс ", съобщи, че витаминът може да " сътвори резистентност за отбрана на стареещия мозък от болести като Алцхаймер и други типове деменции ".

Безспорен факт е, че излагането на слънчева светлина е един от най-хубавите източници на витамин D. Може обаче да си набавите от него и посредством консумация на разнообразни храни или банкет на хранителни добавки.  

Ето няколко храни, богати на витамин D, които да добавите към режима си.

Сьомга

Експертите нормално предлагат да се употребява мазна риба като сьомгата, защото тя е богата на витамин D. Отглежданата във ферми сьомга съдържа единствено 25% от количеството в дивата. Начинът на подготвяне също е от голяма важност: Сьомгата губи част от витамин D след пържене, тъй че фурната е по-добрият вид.

Бонус: студеноводната риба съдържа омега-3 мастни киселини, които оказват помощ за възстановяване на настроението и подсилване на мозъка.

Гъби

Гъбите са извънредно богати на витамин D спрямо други артикули, изключително в случай че са изложени на слънчева светлина или са обработени с ултравиолетова светлина, преди да се появят в магазините, съгласно Harvard Health. Белите печурки имат най-вече витамин D след излагане на слънчева светлина. 

Жълтък

Класическа закуска с яйца и изгорял самун е обезпечен източник на витамин D.

Въпреки че жълтъкът има неприятна популярност, тъй като е с по-високо наличие на холестерол, което се свързва с нараснал риск от сърдечни проблеми, яйцата в умерени количества са целесъобразни, съгласно Harvard Health.

Друго основно преимущество: с ниско наличие на наситени мазнини, едно огромно яйце съдържа към три грама протеини и може да спомогне за устойчива сила през целия ден.

Пълномаслено прясно и кисело мляко

Пълномасленото прясно мляко е извънредно богато на този витамин и неслучайно попада като главен артикул в питателните режими за деца.

Освен източник на витамин D, киселото мляко пък е отличен източник на протеини с антиоксидантни свойства, които оказват помощ за подсилване на чревната флора и имунната система.

И въпреки всичко, преди да увеличите приема му, посъветвайте се с доктор, защото прекомерно доста витамин D може да докара до струпване на калций и увреждане на бъбреците.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР